Tuesday, April 6, 2010

Väärä nöyryys

Sielu. Jos minä olisinkin oikein siveä ja jumalinen, niin minä kyllä uskoisin.

Mutta nyt olen peräti mahdoton.


Opettaja.

Et sinä tahdo astua esiin niinkuin köyhä syntinen ja kerjäläinen, ja anna tehdä jumalattoman itsesi vanhurskaaksi
Room. 4:5.

vaan sinä tahdot astua esiin niinkuin pyhä ihminen.

Tämä on ylpeän hengen luonto.

Ei ole mitään viheliäisempää, kuin olla sekä ylpeä että köyhä samaan aikaan.
Siirak 25:4


Oi tätä röyhkeää kerjäläistä!

Sinä tahdot itse olla kelvollinen, vaikka ei ketään muuta ole havaittu kelvolliseksi kaikkien luotujen joukossa taivaissa ja maan päällä kuin yksin Karitsa, joka on teurastettu
Ilm. Kirj. 5:3,4,12.

Sinä et ole ansainnut muuta kuin helvetin. Katso, siinä on sinun oma kelvollisuutesi!

Mitä kelvollisempi sinä olet omasta mielestäsi, sitä kauempana olet siitä ilmaisesta armosta, jota annetaan lahjaksi uskovaisille syntisile.


Kaikki janoovaiset, tulkaat vetten tykö, tekin, joilla ei ole rahaa, tulkaat, ostakaat ja syökäät; tulkaat, ostakaat, ilman rahaa ja ilman hintaa, viinaa ja rieskaa.
Jes 55:1

Siinä on henglellinen ylpeys, ettet tahdoottaa vastaan Jeesuksen armoa uskon kautta.

Sillä ei sinulla ole yhtään omaa pyhyyttä viedäksesi Herralle Jeesukselle

sellaista pyhyttä, jolla taitaisit koreilla ja prameilla Hänen edessään ja tehdä itsesi oman luulosi mukaan kelvolliseksi Hänen rakkauteensa.

Jeesus ei tahdo sinua muuta kuin alastomana ja paljaana ja Hän tahtoo lahjoittaa sinulle ilmaiseksi armon, syntien anteeksi saamisen ja autuuden.tässä kohdassa armonjärjestystä on erityisesti aikamme heränneen esikoislestadiolaisen pidettävä tarkka vaari itsestään:


-- siinä on hengellinen ylpeys, että et tahdo otaa vastaan armoa uskon kautta.

miten niin? "minähän tahdon uskoa sen ilmaisen armon, joka minulle todistetaan saarnaajien kautta seuroissa Jumalan Sanan mukaan"

vaan Jeesus tahtoo kohdata sinut alastomana ja paljaana, mitään Häneltä salaamatta. Jeesus näkee läpi kaiken teeskentelyn ja itsepetoksen.

ja eivätkö kumaja nämä sanat iltakellojen vakavuudella ja totuudella sinulle "röyhkeälle essulle" - yhtä aikaa ylpeälle ja köyhälle, joka luulet että et koreile etkä itseäsi kaunistele Herran edessä:

"ei sinulla ole yhtään omaa pyhyyttä viedäksesi Herralle Jeesukselle, jolla taitaisit koreilla ja prameilla Hänen edessään ja tehdä itsesi oman luulosi jälkeen mahdolliseksi Hänen rakkauteensa"

eivätkö muka Siionin paimenet opeta ja neuvo sinua, sinä ylpeä hengellisesti koreileva sielu, miten vahvistaa kutsumuksesi!


Opettaja. Hän kosii eli etsii sinua, mutta ei sentähden että jo olet hyvä, vaan sentähden, että Hän tahtoo tehdä sinut hyväksi.


Jos et nyt tahdo mennä Kristuksen luo niin paljaana, kuin olet, vaan häpeät osoittaa itsesi Hänelle niin köyhänä ja vaivaisena

katso silloin et saa Hänen armoansa!

sillä ei Jeesus ota vastaan ketään muita, kuin viheliäisiä ja kadotettuja syntisiä, jotka tulevat Hänen tykönsä niin köyhänä ja viheliäisenä kuin he ovat.


-- miten niin ei ota vastaan?

minähän voin mennä saarnaajan luokse seurojen lopulla pöntölle ja Jeesus ottaa automaattisesti minut vastaan, kun siihen jonoon nöyrryn - katsos, niin nöyrä olen että kehtaan siihen jonoon liittyä - senkin tähden Jumala minua rakastaa enemmän kuin noita veljiäni ja sisariani!

tai voin soittaa saarnaajalle tai muulle ja sopia tapaamisen Jeesuksen kanssa, ja Hänen nimessään ja veressään minulle synnit anteeksi todistetaan.

häpeä, lumiukko, että heität epäilyksen varjon tämän pyhän ja herkän asian ylle!


-- vaan lumiukko inttää "et sinä, Sielu, mene Jeesusta tapaamaan vaan itseäsi hoitamaan oman vanhurskautesi paikkauksella.

ei Jeesus sinua ota vastaan vaan ihmisten kanssa siellä piehtaroit hengellisessä ylpeydessä ja köyhyydessä yhtä aikaa.

et sinä etsi Jeesusta vaan omaasi.

vaan Jeesus kosii sinua julistetun Sanan, lain ja evankeliumin kautta, ja etsii sitä todellista sinua, joka on oikeasti niin alaston ja paljas Hänen edessään, viheliäinen ja kurja, eikä vain leikisti"


Opettaja. Sinä olet kerjäläinen ja Jeesus tahto ottaa sinut aviokseen

Kuitenkin sillä esipuheella eli ehdolla, että heität pois kaikki omat rääpäleesi, ja sallit Jeesuksen pukea sinut niinkuin Hänelle kelpaa!

Vielä sittenkin sinä valitat ja napiset, ettei sinulla ole mitään jolla taitaisit käydä eseiin.

Tämä ei ole mitään muuta kuin suurta tyhmyyttä, jonka alla makaa hengellinen ylpeys.Sielu. Minä olen ajatellut, että se olis ylpeyttä, jos tahdoisin omistaa itselleni sen, joka mielestäni ei ole minun

minä tahtoisin mielestäni pikemmin olla nöyrä.Opettaja. On olemassa väärä nöyryys

1. Vanhurskaaksi tekemisessä: kun epäuskosta ja asiattomasta nöyrydestä et tahdo ottaa vastaan armoa, joka sinulle täydellä todella tarjotaan.

2. Pyhittämisessä; kun et tahdo tehdä sitä ja sitä hyvää pelosta, että sen kautta tulisit ylpeäksi.

No comments:

Post a Comment